Mijn wormenhotel

Mijn wormenhotel

Vorig jaar heb ik mijn eigen wormenhotel gebouwd. Ik had al een tijdje gezocht naar een compacte wormenbak die er ook leuk uit zag, maar kon het niet vinden. Ze zijn groot, lomp en breed of gemaakt van plastic. Ik wilde een iets subtielere variant. Dus besloot ik het zelf te bouwen. Dit is het resultaat:

De bakken kan je over elkaar heen schuiven. Zo kan je ook makkelijk de bakken van plek verwisselen als ze vol zijn. En in de bovenste bak kan je planten kwijt. Ik heb er citroenmelisse en oost-indische kers in gezet. Vooral die laatste gaat er straks super leuk uit zien als het gaat groeien, want het gaat wild over de bak heen hangen.

Waarom een wormenhotel?
We hebben de groene container bijna niet meer nodig, want bijna al ons groenafval gaat naar de wormen én de wormen produceren wormenpoep: perfecte compost voor de tuin. Ze eten bijna alles, zolang het maar onbewerkt groenafval is (dus geen gekookt eten) en het niet te heftige smaken zijn. Knoflook, uien en citrus zijn ze niet zo dol op.

Onderuit de wormenbak druppelt percolaat, wormenthee. Dit is ook een goede vloeibare meststof voor de tuin. Je kan dus een bakje onder de bak zetten, maar ik heb ervoor gekozen om het open te laten zodat het rechtstreeks in de tuin lekt.

Waar vind je de wormen?
Sommige webshops verkopen wormen, zoals deze wormenkwekerij. De ene worm is de andere niet, dus je moet wel specifiek naar compostwormen zoeken. Je kan er ook in een hengelsportwinkel naar vragen. Of – en dat is nog de makkelijkste manier – een kennis of een goede buur vragen of je er een aantal uit hun composthoop mag halen.

Leuk voor kinderen
Als een plastic bak voor jou geen bezwaar is is het ook super leuk om zelf een wormenbak te maken met een doorzichtige plastic bak. Je kan dan namelijk het hele composteerproces zien gebeuren. Super leuk en leerzaam voor kinderen!

kweeklust

Related Posts

Zeekool

Zeekool

Minivijver

Minivijver

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *